dimecres, 24 de setembre del 2008

0

Havaneres Grup Bergantí, Les Planes 14 de Setembre

Bé companys, com va dir en Josep Tarradellas, "ja sóc aquí.....". He estat molt liat entre les vacances i la tornada a la feina, i per aquesta raó, no m'he pogut dedicar al blog tot el que he volgut.
Doncs bé, aquesta ha estat la ultima cantada a la que he pogut assistir. A prop de casa, a Les Planes, al municipi de Sant Cugat, amb el Grup Bergantí.

De veritat que no va estar gens malament per lo que fa al grup, (ja els conec, i son molt valents quan hi ha qualsevol tipus d'adversitat),el problema estava en el públic i amb el temps.
Bé aquest barri o municipi, no havia rebut mai una cantada d'havaneres, i ho varem notar molt ràpid, no varem omplir totes les cadires que s'hi van posar. El temps, doncs bueno, podíem haver estat millor, doncs "Fotia un fred que pelava....", podeu veure les imatges, en la qual el grup cada cop anava posant-se més roba al damunt.

La Cantada va estar molt bé, la sonorització (pròpia del grup) era bona. En Pere Fort va intentar varies vegades que el públic s'animés a entonar les havaneres, i de veritat que ho va aconseguir, ¡¡¡Quina feina Pere!!!.

Per altra banda, el repertori va estar molt i molt bé, amb havaneres que quasi tothom coneix, doncs com em va dir en Pere Fort, no poden posar-se a cantar havaneres noves en un lloc que no han viscut mai una nit d'havaneres.
A la mitja part, un cremat, que es va agrair moltíssim, doncs com el temps no acompanyava, havíem de fer alguna cosa per entrar en calor, i rés millor, en una nit d'havaneres que un bon Cremat.

Durant la mitja part vaig rebre un regal per part d'en Pere Margall, ho puc dir ben fort doncs ell ho sap, vaig rebre un regal d'un company, d'un amic, d'en Pere......, i no sabeu la il·lusió que em va fer. Ha estat el millor regal que em podia fer, no te preu, Gràcies Pere.

A la segona part de la cantada ja es va afegir més gent, però encara així hi faltava aquell caliu al que estic acostumat, hi que he viscut a les cantades de L'Empordà, i continuava el temps fent de les seves........

En fi companys, una bona cantada tranquil·la, amb poca gent, i amb un fred considerable......
Com les cantades estan arribant a la recta final de la temporada, no sé a quantes podré assistir a partir d'ara, però us asseguro que tinc informació suficient, per anar desenvolupant els monogràfics dels que us parlava al quan vaig crear el blog, (gràcies de nou Pere), per tant, companys de l'havanera, en aquest blog, no us quedareu sense informació de l'havanera, doncs, encara que els grups, deixin de actuar d'alt de l'escenari, jo intentaré rebre informació per preparar la nova temporada de les cantades, i saber si preparen nous treballs, etc....Companys, fins la pròxima cantada.....
Fins aviat......

dimecres, 17 de setembre del 2008

1

Desde Alemanya, 17 de setembre

Hola Companys, perdoneu, tinc pendent una actualització de la cantada que varen fer els Bergantí a les Planes. En breu inclouré les imatges.

Salut companys.

dijous, 4 de setembre del 2008

1

27ª Mostra de l'Havanera catalana de Palamós, 14 d'agost

La informació és del web de l'ajuntament de Palamós.

"Per a tots els grups participants, és –així ho han manifestat sovint- un prestigi poder prendre part a la Mostra de l'Havanera Catalana de Palamós, un reconegut concert d’havanera en el qual la nota predominant és el silenci absolut i on les cançons se succeeixen una rere l’altre. [...]."

"Aquest és el cas d’intèrprets, autors i compositors de la vàlua del mestre Dabau, el mestre Sirés, el propi mestre Ortega Monasterio, i tants altres que al llarg de la història de la Mostra han deixat empremta en aquest singular esdeveniment. [...]."

"Les condicions d’acústica de l’Arbreda i el silenci que si respira durant les actuacions dels grups d’havanera participants, converteixen la Mostra de l’Havanera en un veritable concert d’aquest estil musical. Aquestes condicions de silenci, han portat als mateixos grups participants al llarg d’aquests anys a batejar l’Arbreda, com el “PALAU DE L’HAVANERA”."

La Mostra de l’Havanera es converteix en cadascuna de les seves edicions en un concert d’havanera amb caràcter exclusiu, on la característica més destacada d’aquesta és que totes les cançons són interpretades en llengua catalana. Després de vint-i-set anys, la Mostra de l’Havanera Catalana de Palamós segueix potenciant el seu objectiu principal: oferir el millor de l’havanera cantada en català.

EL "PALAU DE L'HAVANERA"
Les aproximadament 1.500 persones que assisteixen en directe a la Mostra poden palpar fins la darrera nota i el més baix acord de guitarra, perquè així ho permet el silenci que impregna l’ambient. No es tracta per tant d’una cantada convencional d’havaneres, sinó d’un veritable concert d’aquest estil musical.

Aquest és un dels principals referents d'aquest prestigiós concert d'havanera, que el diferencia notablement de la majoria de les cantades que es programen arreu de Catalunya. En l’actualitat ens trobem també, davant d’un concert d’havanera dotat dels més avançats mitjans tècnics, on preval per damunt de tot la qualitat d’un concert avalat per 27 anys d’història.

ELS GRUPS PARTICIPANTS

Un any més la Mostra comptarà amb la presència de quatre dels millors grups d'havanera que hi ha actualment a Catalunya i que per aquesta edició seran: el Port Bo, de Calella; Peix Fregit, de Palafrugell; Bergantí, de Malgrat de Mar; i Els Pirates, de Molins de Rei.

LA HISTÒRIA DE LA MOSTRA

Fins el dia d’avui han desfilat per l’escenari de la Mostra els millors i més coneguts grups d’havaneres de tot Catalunya i de les illes Balears. En aquest sentit només cal recordar a intèrprets, autors i compositors de la vàlua del mestre Dabau, el mestre Sirés, el propi mestre Ortega Monasterio, i tants altres que al llarg de la història de la Mostra han deixat la seva empremta.“La Mostra de l’Havanera Catalana”, tal com la coneixem avui, va sorgir l’any 1978 dins el marc del reconegut “Festival de la Cançó Marinera” de Palamós, i emmarcada en l’anomenada “Mostra de l’Havanera Antiga”.

Tres anys després, el 1981, naixia definitivament la “Mostra de l’Havanera Catalana” amb la diferència bàsica de la interpretació, exclusivament en llengua catalana. Aquesta mostra actual i l’originària, varen sorgir arrel de l’entusiasme de dos coneguts palamosins apassionats pel món de l’havanera, Joaquim Simó, Evarist Puig, i del mestre i reconegut autor, Josep Lluís Ortega Monasterio. La Mostra de l’Havanera Catalana s’ha celebrat sempre en el recinte de l’Arbreda de Palamós, un marc idoni per les seves condicions de sonoritat musical i d’espai a l’aire lliure.

dilluns, 1 de setembre del 2008

0

29ª Cantada d'Havaneres a Begur, 9 d'agost

Poso al dia el blog, un cop acabades les vacances.
Em sap greu el no haver pogut assistir a la Cantada de l'Arbreda de Palamós. Algun company m'ha enviat informació de com va anar, i si no fos per la pluja, haguessin acabat els Peix Fregit, però l'aigua no ho va permetre.
En fi, a la que si que vaig poder anar, i amb moltes ganes, va esser a la de Begur, amb un dels grups que més m'agraden i que fins aquest dia no havia tornat a sentir en directe.

Us adjunto el Cartell de la cantada.
La sonorització de la Cantada va ser bona, el lloc, impressionant, i els grups...... ara us comento.
El Llóc: Pati de les Escoles Velles de Begur.

Per començar, L'Empordanet, amb en Càstor, Xavi, Pere i Lluis. Quantes ganes en tenia de sentir-los un altre cop per presentar-me. Ja havíem parlat via mail, però jo no en tenia prou, volia conèixer en persona a un dels Mestres de la guitarra, a un Mestre de l'havanera actual, en Càstor Pérez.

I així va ser, em va rebre molt cordialment, i es va posar a la meva disposició per al que fes falta, i li agraeixo de tot cor.
La cantada de Begur, es va caracteritzar, perquè varem actuar els tres grups dos cops cadascun. Començaren L'Empordanet, seguit dels Pescadors, i acabà la primera part els Port-Bo. Una mica de Cremat i tornem-hi, L'Empordanet, Pescadors i Port-Bo.
Això es per si algú en tenia moltes ganes, sentir-los dos cops la mateixa nit, et deixa un regust, inoblidable.
Els tres grups ja estan prou consolidats com per trobar quelcom nou, però per a mi, que feia molt de temps que no sentia a L'Empordanet, em varen semblar de lo millor de l'Havanera Catalana en aquests moments. Les dos veus principals, en Xavi i en Pere, seguides de la veu d'en Càstor, i de quan en quan la d'en Lluis, fan que quedi una serenor d'alt de l'escenari, impressionant.

Encara que a mi lo que més em meravella d'aquest grup son les dues guitarres, la d'en Càstor i la d'en Lluis. Tenen una introducció a les havaneres que no ho fa cap grup actual, o millor dit, cap grup que jo conegui.

Em fascina sentir-les, i crec que són les dues millors guitarres de l'havanera. La d'en Càstor segur, les seves mans, passegen per les cordes de tal manera, que en surten unes velles melodies mai sentides per mi. Càstor, et felicito per lo bé que sonen els acords de la teva guitarra.
Tot seguit, Els Pescadors de L'Escala.

Em va cridar molt la atenció, que m’entra els grups esperaven el seu torn, estaven entre el públic, però els Pescadors, a excepció d'en Quim, es varen quedar tancats a una espècie de habitació que hi havia al costat de l'escenari, i no vaig poder parlar amb ells.
En Quim va ser l'excepció, ell si que estava entre el públic durant la actuació dels altres grups, i vaig poder parlar amb ell, i es un vailet molt trempat i divertit, crec que només cal veure'l dalt de l'escenari, es un vailet divertit. Encara que la cantada de Begur, va ser seria, ell em va comentar que a d'altres cantades, fa que la gent participi més, que a part de sentir havaneres, la gent rigui, o s'enrigui d'ell. En fi, Els Pescadors, varen estar molt bé, no havia sentit mai la veu d'en Quim, però te un bon "Xorro" de veu, que dona gust escoltar.
Per acabar la primera part, Port-Bo.

Pot ser es dels grups que més he vist aquest estiu, però us puc ben assegurar que van canviant el repertori, doncs si cada dia fessin el mateix, potser els hi canviaríem el lloc. El toc divertit d'en Fonso, em fa veure'ls tot el que puc, doncs els seus gestos, la seva forma d'interpretar l'havanera, i quelcom més, fa que sigui un espectacle per les oïdes i per als ulls, anar a veure als Port-Bo.

A la mitja part, el Cremat, aquest sí que no falta mai, encara que hi ha cops, que s'acaba...... ¡Salut!.

Un cop havent pres el Cremat, i haver firmat uns quants Cd's, els grups tornaven a la Cantada. Amb el mateix ordre, L'Empordanet, Pescadors i Port-Bo.
La Cantada es va acabar amb la Bella Lola i El Meu Avi, i amb un detall, en Carles li deixà la guitarra a en Càstor, per que fós ell, qui fes l'introducció i portes el ritme de les dues havaneres. Em va agradar el detall.

Fa poc vaig adquirir un Cd dels Duet, grup format per en Fonso (ara a Port-Bo) i en Càstor (ara a L'Empordanet), us el recomano, jo no he trobat més, però crec que hi han tres cd's enregistrats. És dels millors cd's que tinc, no em pensava que la guitarra d'en Càstor, i la veu d'en Fonso, formessin un duet tant i tant bo, però un cop he conegut als dos, només busco la forma de trobar-los.

En fi companys, aquest agost he estat poc per terres catalanes, vaig estar al pais Nipó, i solament us vull dir una cosa, al museu de la Pau d'Hiroshima va quedar enregistrat un tros de una de les meves havaneres preferides, que encapçala aquest blog, i que allà on vaig deixo constància, "El canó de Palamós". Per cert, impressionant el que van fer els americans, no solament "els valents de a bordo no varen tornar......i tingueren la culpa els americans", sinó, que allà, encara avui, es veu i es palpa el dolor que hi varen deixar.

Fins aviat, i com dirien en aquelles terres, "Sayonara".

Les Havaneres

Recordo una estrofa del Mestre J.L. Ortega Monasterio, per veure si algú li fa cas......
“..... Escolteu la seva veu, oh canons de tot el món, i la gent de tot arreu, no més guerres ni més morts, no més bombes ni més focs, sóc el canó de Palamós. Si els canons de tot el món, fossin com el vell canó, que tranquil està adormit, blancs i negres dintre el pit, portarien una flor, la Rosa de Jericó.” Gràcies per avançat.............


Inici Bloc