dimarts, 11 de maig del 2010

3

Cubacant a la Bella Lola, 8 de maig del deu


L'essència de l'havanera catalana es estat pur......
Aquesta crònica l’hagués escrit de Calella a Palamós tot recordant els moments viscuts sense que cap s’escapés del pensament, però he decidit, un cop més pair-ho i intentar no fer-ho gaire empallegós, però vist lo vist, bé, jutgeu vosaltres mateixos....
Si us dic que Cubacant va fer una cantada a la taverna La Bella Lola, potser us venen moltes preguntes al cap, i per aquesta raó, prefereixo posar-vos una mica al dia de la nova incorporació, i del nou rumb que empren aquest meravellós grup.

Inici de la cantada, Xiqui Ramon, Neus, Càstor Pérez.

Si sou seguidors del blog o de les xarxes socials, haureu sentit a parlar d’aquest grup d’havaneres i de l’espectacle que fan per Teatres, Auditoris, etc, que es diu, “l’essència de l’havanera”.
Cubacant en les seves actuacions, ens feia un passeig per les havaneres primerenques del segle XIX i principis del XX.
Doncs bé, ara, Cubacant, ha crescut una mica més, podem dir que ha pujat un esglaó dins del món de l’havanera, i toca l’hora de donar-nos a conèixer l’havanera en el màxim esplendor. Ha esdevingut, un nou grup d'havaneres.
Havent parlat amb els components d’aquest retrobament, tots han coincidit en el mateix. Uns que volien una veu, i una veu que volia tornar a cantar.

En Càstor ens presentava la cantada...

D’aquesta idea surt que en Xiqui Ramon torni als escenaris amb mesura, amb una promesa per part de tots els components, que és, limitar el número de cantades al llarg de l’any.
Així també, podran viure, que és el que volen.

Cubacant, fins a la nova incorporació, el formaven la Neus (veu femenina), Càstor Pérez (baix i guitarra), i l'Enric Canada (Percussió).

En Xiqui Ramón, és un reconegut “havaneru” amb un passat ple de glòria, un present formidable, i un futur envejable.


Tots aquests adjectius els comparteix amb el que va ser i ara torna ser el seu company de grup, en Càstor Pérez.


En Xiqui va començar al mon de l’havanera per l’any 1972 acompanyant als avis del mític grup Port-Bo junt amb en Càstor Pérez. En aquest grup hi va estar setze anys (1972-1988) en una primera època i tretze (1993-2006) en una segona.
No cal dir de la seva qualitat i amor vers el gènere doncs es fa palès amb tota una vida dedicada. Resulta curiós, però les dues persones que varen agafar el relleu dels avis de l’havanera tornen a l’havanera sent ells els avis, (un ho és, i a l’altre li queda ben poc).
L’experiència d’aquestes dues persones està més que demostrada dins el mon de Les Havaneres, i els èxits assegurats en allò que facin.
Per altra banda, trobem el toc distintiu, allò que els fa diferents als grups actuals que conec i que he escoltat fins ara. La figura d’una dona dins la formació.

Neus, veu femenina de Cubacant.

Si be hem aprés que moltes de les havaneres creades a Cuba varen estar composades per ser cantades en veu de dona, a casa nostra, la nostra essènica ha tingut molt poques dones.

Vull destacar a Maria Cervera doncs fou de les creadores junt al mestre Josep Bastons i a Manel Iglesias del grup Peix Fregit.

Com he dit, “L’essència de l’havanera contemporània catalana” es retroba i afegeix el toc distintiu, la Neus.

Un veu jove, forta, captivadora, amb talent que sent l’havanera, i que se la fa seva en les interpretacions. Aquest cop m’ha transmès l’havanera com a mi m’agrada, en “Essència” i tot gràcies a ella i al parell que l'acompanyen, Quin parell!!. No em puc imaginar el que serà quan l'Enric Canada els pugui acompanyar.....
He tingut la sort de col·laborar amb ella en una cantada solidària que vàrem fer per recaptar fons per a La Marató de TV3, i us puc assegurar que estima el gènere, que el viu, i el porta dins, que treballa per ell.
No fa pas gaire, un reconegut cantant d’havaneres em va dir que ella era en aquests moments, la millor veu femenina que hi ha per cantar havaneres, i com li vaig dir, hi estic totalment d’acord.

Com us podeu imaginar, el grup Cubacant, en breu serà afegit a la secció de grups del bloc.

Es per aquesta raó que l’escrit esdevé una mica més llarg del compte. I ara -si no em lío més- us parlaré de la cantada, de la presentació del grup Cubacant a la taverna La Bella Lola.
Crec que era a voltants del mes de febrer quan se’m va avisar de la cantada del grup, i fou llavors, quan varem fer la reserva, ens podíem imaginar que esdevindria un èxit i un ple absolut, i no ens varem equivocar.

Public assistent a la cantada.

Dissabte varem sortir de Sant Cugat direcció a Calella, amb els nervis que em comporta anar “de cantada”.
Em podia imaginar la vetllada, -vaig fer curt-, em podia imaginar qui hauria –vaig fer curt-, em podia imaginar la il·lusió que em provocaria –vaig fer curt-.... en tantes i tantes coses vaig fer curt, que intentaré explicar-vos-ho per tal que ho pugueu entendre, si més no, veure les imatges, i que us en feu una idea del que ha estat una de les millors nits que he passat a La Bella Lola.....
Començaré per la gran sorpresa que em va preparar en Paco i la Pepi. -Compartir taula amb el mestre Josep Bastons.

Josep Bastons en un moment de la catanda.

Caram, quina alegria, el llistó estava molt alt per començar la nit, però érem allà per gaudir, i recoi si ho varem fer....
Vaig deixar la càmera, la jaqueta, i li vaig demanar permís al mestre Bastons per poder anar a saludar a tota la gent que s’aplegava a la taverna. Cada cop veia més gent coneguda del blog, de facebook, caram, crec que finalment, traurem profit de les noves tecnologies i el fet de donar a conèixer el gènere a través de la xarxa i xarxes socials.
He de dir que hi ha qui m’ha demanat que no es mencioni a l’escrit i per tant, ho respecto, i així ho faig.

La meva cara estic segur que ho deia tot.
Quasi, quasi som tots!.

L’emoció de la nit brollava a la sala. Tothom esperava el gran moment, i jo volia gaudir des del primer instant d’aquella llarga nit.

Imatge Càstor Pérez

Mireu com va anar, que a la sala interior de la Bella Lola feien el partit de futbol del Sevilla amb el Barça, i l’únic que vaig fer va ser preguntar el resultat final.....
Vaig començar per la taula de l’Isabel i en Joan. Després la taula de l’Anna, en Francesc, l’Alfons i la Ció. Tot seguit la de l’Antonio i la Rosa. Continuant amb la d’en Jordi i la seva esposa. També vaig saludar a la Marina. Com no, la taula d’en Pere Margall amb en Vicens i la Carme. I per acabar, la taula dels musics, la Neus, en Jordi, en Càstor, en Pau, Dolors, Joan, Miguel, Ramon i esposa, i un altre parella que veig molt sovint a la Bella Lola i que mai goso a presentar-me.....sempre es un hola i adéu, segurament, el pròxim dia m’hi presentaré.
Tot just abans de començar la cantada va venir en Xandri i la Su, acompanyats per un grup d’amics. També va ser llavors quan va aparèixer en Miquel, estic segur que tampoc se la volia perdre.

Vinga un cop tots saludats, a taula a escoltar i a aprendre més de Les Havaneres amb el mestre Josep Bastons.

Per tots és coneguda la situació per la que passa, i m’emocionà el fet de compartir taula amb ell. Us he de dir que es un home fort, que te moments de fluixesa, però que ho va portant força bé. Varem riure força estona amb les històries que ens explicava..... “Aquell taxi que es va perdre i el va portar al Tibidabo.....”.....
Com varem riure mestre, gràcies per compartir amb nosaltres aquests instants que ens regalen les havaneres.
Us he de dir que tot i tenir més de vuitanta anys, és molt jove d’esperit, amb molta força per tirar endavant i continuar musicant havaneres, boleros, i el que li caigui a les mans. Em va comentar que ajudava i col·laborava amb molta gent relacionada amb el mon de l’Havanera.
Com no, varem parlar força estona de les meravelloses creacions que ell ha fet amb en Carles Casanovas, Tòful Mus i Narcisa Oliver entre molts d’altres.
Això del bloc, ell n’havia sentit a parlar, però no es podia creure que es fes sense interès econòmic, i jo li vaig recordar que al igual que hi ha grups que poden cantar sense cap interès econòmic, jo vaig crear el bloc i el mantinc sense cap interès econòmic.
També em va preguntar per el fet que no estiguin tots els grups d’havaneres, i li vaig explicar el que tantes vegades us he dit als que m’ho heu demanat. El bloc no és de publicitat i promoció per a grups –a tal efecte, crec que hi ha alguna pàgina que s’hi dedica-. Si jo cobrés per fer el que faig, el bloc de Les Havaneres no podria existir com a tal.
Senzillament hi ha els grups que a mi m’agraden, que sota el meu criteri ho fan bé, i a sobre els puc anar seguint al llarg de la temporada.....
Tot era a punt de començar, l’únic que faltava era en Xiqui, i just en aquell instant va entrar per la porta.

"Ja hi som tots" -va dir en Paco.
A la nostra taula va seure la Conxi i l’Anna, dona i filla d’en Xiqui, -i que espero que estiguessin a gust-. Nosaltres varem gaudir de la seva companyia, i varem compartir molts moments, moltes emocions d’aquell grup que tot just estrenen i ja estan tocant el cel havaneristic.
La cantada la varen fer en una ubicació diferent a la dels Arjau.
Per tal de guanyar visibilitat de tots els assistents es van posar d’esquena a la paret, i al mig de la sala asseguts en uns tamborets.

Cubacant a durant la cantada, Xiqui, Neus i Càstor.

També vaig poder valorar la sonoritat del local, doncs aquest cop vaig tenir temps de moure’m mentre cantaven per tal de poder valorar-ho, i està genial des de qualsevol lloc de la sala.

El meu criteri per valorar una cantada depèn de quatre aspectes que altre cop us he comentat i per aquesta espero fer-ho amb bona cura.
Companyia, Grup, Lloc i Tria.

Us he de dir que tres dels quatre punt a tenir en compte son quasi insuperables.
Quant a companyia, ja ho sabeu, si hi és la Cris, ja ho tinc tot. Si afegim en Pere, millor, si afegim als companys del bloc i al mestre Bastons, doncs el que he dit, quasi insuperable.
El lloc, “la Biutiful”, la Bella Lola, “el museu de l’havanera”, “la catedral de l’havanera”, diguem-li com vulguem, el millor lloc que conec per fer i cantar havaneres. Te l’encant que ha de tenir un lloc per trobar-se a gust, gràcies, clar està, a la mà d’en Paco i la Pepi, que han aconseguit fer d’aquest local, l'indret de referència de l’havanera.

Sala interior Taverna Bella Lola.

La tria, doncs mireu, venint d’en Càstor, en Xiqui i la Neus, no podia fallar. Ells hi posaven l’experiència, les peces que els avis els havien ensenyat. Ella hi posà la joventut, l’energia i el toc més mogut de l’havanera contemporània.
L’únic que podrà ser similar quan a gust d’aquesta cantada és el grup. Si aquesta situació la posem en qualsevol grup del blog, estic segur que esdevindrà una cantada molt similar a aquesta.

Cubacant
, al llarg de la cantada ens va fer grans regals. Recordo especialment varies interpretacions que després us explicaré, però ara us avanço la que varen fer d’una peça antiquíssima “Pregúntale a las estrellas”, una havanera clàssica, interpretada magistralment per en Càstor i en Xiqui.....Espectacular.


Interpretació de "Pregúntale a las estrellas"

Si us poso tot el repertori que varen fer penso que serà abusiu, però en totes les peces hi havia un toc especial. Hi havia quelcom diferent que no havia escoltat mai en cap de les cantades a les que havia assistit.
Entre altre cançons ens varen fer de antigues i de contemporanies, us en detallo unes quantes com la balada d'en Lucas, a la sombra de un palmar, Tamariu, M'encantaria, Veinte años, Y tu que has hecho, Tu aventura, etc.

Vull destacar
una preciosa havanera amb lletra de Narcisa Oliver i musica d'en Josep Bastons, El pensament.
Bé, us podeu imaginar com va anar aquesta peça?.

En Càstor ha fet uns arranjaments espectaculars. Un joc de veus, un anar i tornar de notes, tons, acords que mai havia escoltat, i que desitjo, a ser possible ben aviat, tornar-la a sentir.
La lletra d’aquesta peça sempre em recorda els bons moments viscuts, i sempre son relacionats amb el mon de l’havanera.
Fen referència aquesta peça m’agradaria recordar-vos allà on diu...

[...]

Però aquells deliciosos moments,
que estaré a prop de tu,
tot sentint la carícia del vent,
no me’ls roba ningú,
i quan ja tornaré a córrer mon,
cantant alegrement,
portaré al meu bec una flor,
que m’hauràs dat,
un pensament.

[...]

Un altre regal, l’havanera més coneguda a Cuba , escrita per Eduardo Sanchez de Fuentes, que ha esdevingut quasi un himne nacional, “Tu”. Barrejada amb la que es va fer a casa nostra “Tecla”, en essència la mateixa peça, tot i que la lletra a casa nostra es va modificar de l’original cubana. Cubacant ens va regalar una barreja de versions espectacular.

En Xiqui i la Neus, interpretant Tu & Tecla.

Tu.
En Cuba, la isla hermosa del ardiente sol,
bajo su cielo azul,
adorable trigueña de todas las flores,
la reina eres tu.

Fuego sagrado, guarda tu corazón,
el claro cielo su alegría te dio,
y en tus miradas, ha confundido Dios,
de tus ojos la noche y la luz,
de los rayos del sol.
[...]

Tecla.
Tecla, se llamó la mulata que yo,
camelaba con sal,
de la mismita Habana,
la pobre Teclita era natural.

Recuerdo un día,
que juntitos los dos,
en la manigua,
nos juramos amor.

Llegó el momento,
para España embarqué,
y confieso que fui muy cruel,
porque allá la dejé.
[...]

Un altra peça feta a mida, Vestida de nit. Escollida com “l’havanera pel record” pels lectors del bloc.
Arranjada a tres veus, una interpretació fantàstica, les veus molt i molt afinades, i quant acords, els justos i necessaris, quin goig de peça.

Un detall a tenir en compte es la manera en que ens regalaven aquelles peces. Tenen capacitat per fer-nos peces amb una sola veu, amb dues o amb tres. Això ens va portar a escoltar peces interpretades per Neus & Xiqui, la Neus & Càstor, en Càstor & Xiqui.....i tots tres van tenir el seu moment en solitari.

Permeteu-me que us en destaqui alguna de les peces que varen fer amb aquest estil.


En Xiqui em va emocionar amb Des del Llagut, un poema d’en Josep Maria de Segarra musicat per en Toni Subirana.


Xiqui Ramón & Càstor Pérez.

Totes les peces que interpretaven rebien molts aplaudiments. No sé si ells ho van apreciar, però et sortien de dins el fet de picar de mans d’aquesta manera.
Va haver-hi una escena que m’agradaria recordar-vos doncs la recordo molt bé, tan els rostres com els gestos que van haver-hi pel mig.....
Recordo un no parar de picar de mans, uns crits de, molt bé!, molt bé!, era l’Anna encoratjant al seu pare.... un dels molts moments tendres de la nit. Aquells, que entren sense demanar permís, sense picar a la porta, van directes al cor, agafen un bon lloc per quedar-se amb el pas dels anys.
Ahir amb la Cris en parlàvem d’aquest moment, i lo bé que varem estar en aquella taula, amb la companyia de l’Anna, la Conxi i el mestre Bastons.
La Cris, recorda un altre escena que jo em vaig perdre, i va ser quan en acabar una de les peces, en Xiqui li ensenyar el dit polze a l’Anna i aquesta li respongué amb el mateix gest, gran moment!.

Un altre de les moment especial Xiqui & Càstor va ser en la interpretació de l’havanera “Pregúntale a las estrellas”, com ja us he avançat al principi de la crònica.
Tot record, tot emoció, tot sentiment. Aquest parell sabent molt bé el que canten, coneixen molt bé l’herència que varen rebre, i avui, gràcies a ells, espero que nosaltres també l’heretem.

Neus & Càstor.

En Càstor amb la Neus ja ens havien regalat peces en altres cantades, però com us he dit, dissabte va ser especial, radiava felicitat, radiava l’emoció, radiava havanera i això es feu palès en la veu, i la interpretació de la Neus.
Per tant, com aquesta, cap!.

No es podia transmetre més. Les seves mirades, rialles, explicacions, gestos, entreveien el bon moment pel que passen i que com a resultat ens fan passar. Vull mencionar-vos una de les peces que es va clavar dins....”Nena”.

L’altra peça que la Neus deixar brodada pels assistents va ser La fada i la bruixa, amb lletra d’en Carles Casanovas i música d’en Josep Bastons. De la manera en que ens la va cantar, em vaig creure el que ens explicava.

Ella s’hi deixà el cor, nosaltres, les mans!.

Amb totes aquestes peces, no me’n adonava, però la nit anava guanyant camí, ho veia reflectit en el rostre de la Sílvia, la Júlia, i un parell mes de noies que allà hi treballen, els seus rostres no enganyen, no paren de treballar, i estaven esgotades.
Ja érem a la recta final de la cantada......


Víctor Hernández & Càstor Pérez fent "El adiós del soldado".

Un cop més, a la cantada hi va participar en Víctor Hernández, tenor del grup Llops de Mar, i amic incondicional de la taverna La Bella Lola i de molts dels que allà estàvem.
Va tenir el seu moment, i no el va desaprofitar.
Tot i que inicialment en Víctor ens anava a fer aquelles peces “picants” que ell interpreta fantàsticament, però en Càstor li va oferir la possibilitat de fer-ne altre de seria.

I companys, ens va regalar l’havanera “El adiós del soldado” a l’estil Calella.
A dues veus, en Víctor com a tenor i en Càstor de baix, si en teniu l’ocasió, escolteu-la, la fan molt i molt bé.

Després, Cala Montgó, i a la darrera tornada, s’hi afegí en Xiqui.
Mare meva, això ja va ser massa.

En Càstor va tenir temps de regalar-nos, “La Habana se llama Elena”, lletra d’Antonio Serrano de Haro i música d’en Càstor Pérez.

I ara si, les cançons picants de taverna que tan bé interpreta en Víctor, l’elefant, “el serdu” i la Pauleta.

També va haver-hi un moment especial per en Xandri,
doncs la Neus va interpretar una havanera escrita per Remei Paretilla i musicada per en Xandri, "Amor compartit”.

Moment en que en Xandri regala un ram de flors a la Neus.

En Xandri, li va dedicar aquesta havanera a la Neus, i ella fent-se-la seva, la va interpretar d’una manera magistral. Va ser molt dolça, doncs la lletra així ho demana, però em va agradar més la interpretació que la lletra.
Tot seguit, en Xiqui, va cridar a en Pere i en Miquel per anar a fer La Bella Lola, que ja eren prop de les tres de la matinada, i tocava plegar veles.

Xiqui Ramón, Neus, Miquel Pedrol, Pere Margall, Càstor Pérez.

Companys, amics, i saludats, tinc la cantada molt recent, només us puc dir que no l’oblidaré. Al grup Cubacant li avanço, que serà difícil de superar, tot i que sé, que amb el talent que teniu, les ganes que hi poseu, la il·lusió que regaleu i el què transmeteu,.....potser no serà tan difícil.....

Tenia un breu record de la veu d’en Xiqui. Tot just quan ell plegava, jo començava a endinsar-me dins de les Havaneres.
Sabia que era bo i que ho feia bé, però no m’imaginava que fos tant bo, i ho fes tan i tan bé.
Quina veu company!.
Em vares recordar la d’un altre amic al que li desitjo els mateixos èxits.

Com molt bé varen dir, en Càstor ha treballat de valent en els arranjaments de totes i cadascuna de les peces que ens varen regalar. (Aquesta imatge, és el gest que estarà fent el mestre quan llegeixi això).

Felicitats i gràcies mestre...

A la Neus, també li vaig notar bons canvis, els últims cops que l’havia escoltat era a La Bella Lola, i aquest cop, tot i ser al mateix lloc, tot era diferent.
Estic segur que el fet de estar rodejada de grans músics l'ha fet créixer musicalment parlant, i el fet de compartir cantades amb grups de gran renom del país li ha fet, també, fer un pas més enllà.
Recordo moltes interpretacions de cantades, i en moltes, m’han posat la pell de gallina, el que no havien aconseguit fins dissabte, era posar-me la pell de gallina tantes vegades en una mateixa nit.....

I en Càstor...... senzillament pletòric, feliç, content, rialler, -un de gros- magistral.

Aquest bon home estava content, se’l notava feliç de fer allò que feia, content de ensenyar-nos havaneres, de donar-nos explicacions de l’estil de l’havanera, per mi, en Càstor, va fer el ple....
Mai havia vist un Càstor tan gran. Gràcies mestre, t’ho vaig dir de camí al cotxe, i simplement, t’ho volia recordar......


Neus, Càstor, Xiqui, chapeau, gràcies pel que feu, per ser-hi i fins aviat.

Ara només falta que a la pròxima vingui l'Enric Canada....així segur que milloreu aquesta vetllada...



Salut, Força i Havaneres a dojo.....



3 comentaris :

Alfons ha dit...

Aquesta vegada Tony t'has superat en el teu reportatge, cronica o digue-li com vulguis, de la "Nit Magica" de la presentaciò del nou component del grup Cubacant a La Bella Lola, a mes has posat aquestes diapositives, que per mi son un estreno, Tony torno a dir-te que ets un "CRAK", ens ho varem passar fantasticament i avui, he tornat a reviure l'esdeveniment, gràcies per tot el que representas en el mon de l'Havanera.
Endavant i havaneres a dojo!!!!

Neus ha dit...

Bon dia a tots, amics i amants de les havaneres. Primer de tot vull donar les gràcies a en Tony per aquesta magnifica crònica, una vegada més feta amb tot el seu sentiment,gust i carinyo per les havaneres. Per a mi va ser una nit molt especial, s'engegava un nou projecte i aquestes coses sempre fan molta il·lusió que és l'ingredient que més falta fa tirar les coses endavant.Les persones tenim tendència a recordar i retenir molt més a la nostra memòria les males experiencies que les bones vivències. Si fessim un sondeig segur que tothom trobaria un perquè diferent a l'exitencia i la vida d'aquest blog, i segur totes bones. Jo des del meu punt de vista de cantant, m'ajuda a reviure moments intensament viscuts com el 22 de març de 2009 a Palamós amb l'espectacle o aquella fantàstica nit del passat 8 de maig. Amb les paraules i les imatges puc reviure aquella Bella Lola plena d'amics de sempre i d'amics d'ara, un nus a l'estòmac que no em va deixar sopar, les mirades de tots els que allà estàveu i que reflectien el vostre recolzament, suport i diria fins i tot , il·lusió; i el privilegi d'estar al costat d'aqueTs dos craks de l'havanera, en Càstor i en Xiqui. El dia que no ho recordi, i que tingui ganes de refer la il·lusió, se perfectament que la retrobaré llegint el blog d'en Tony. GRÀCIES A TOTS!!!

Silvia ha dit...

Magnifica la crònica Tony, com sempre. La capacitat de La bella Lola es multiplica per deu (mínim) quan els seguidors del blog llegim els teus reportatges.

Felicitats a la nova formació de Cubacant (especialment a la Neus) i els millors dels èxits en aquesta nova etapa encetada.

Les Havaneres

Recordo una estrofa del Mestre J.L. Ortega Monasterio, per veure si algú li fa cas......
“..... Escolteu la seva veu, oh canons de tot el món, i la gent de tot arreu, no més guerres ni més morts, no més bombes ni més focs, sóc el canó de Palamós. Si els canons de tot el món, fossin com el vell canó, que tranquil està adormit, blancs i negres dintre el pit, portarien una flor, la Rosa de Jericó.” Gràcies per avançat.............


Inici Bloc